Είδη Γυαλιού

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γυαλιού με διαφορετικές χημικές και φυσικές ιδιότητες και με κατάλληλη προσαρμογή της χημικής συνθέσεις δύναται να επινοηθεί τύπος γυαλιού ώστε να καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση.
Οι περισσότεροι τύποι που γνωρίζουμε στην καθημερινή μας ζωή, εχεί τη μορφή φιαλών και βάζων, επίπεδου γυαλιού για παράθυρα, για ποτήρια και σκεύη ή πιό ειδικευμένες εφαρμογές όπως πυράντοχα ή πυρίμαχα, οπτικά, προστασίας από διάφορους κινδύνους που μπορούν να αφορούν κλοπή και βανδαλισμό έως ακτίνες Χ ή Γάμμα, κλπ.
Τα κριτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δiαχωρήσουμε τους τύπους γυαλιού μπορεί να είναι αρκετά. Π.χ βάση των χρήσεών, της χημικής του σύνθεσης ή των τεχνικών χαρακτηριστικών του. Για οικονομία χώρου αλλά και λόγο του ενδιαφέροντος που καλύπτει το κείμενό μας θα αναπτύξουμε τους τύπους γυαλιού για διακοσμητική χρήση και θα γνωρίσουμε τα βασικά χημικά συστατικά και τα χαρακτηριστικά που αυτά του προσδίδουν.
Το κύριο συστατικό του είναι η άμμος. Προσθέτοντας άλλα μέταλλα και χημικές ουσίες διαφοροποιούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την εμφάνισή ή τους τομείς χρήσης του.
Οι κύριοι τύποι που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση – με βάση τη χημική σύνθεση- είναι τα :

Soda-lime glass
Lead Glass
Borosilicate Glass

Soda-lime glass


Ο ελληνικός όρος θα μπορούσε να είναι Κοινό γυαλί, ενώ η ακριβής μετάφραση είναι γυαλί σόδας-ασβεστίου.
Τα περισσότερα γυαλιά που γνωρίζουμε ανήκουν σε αυτή την οικογένεια. Σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοια χημικής σύνθέση:
70% - 74% SiO2 (διοξείδιο του πυριτίου) 12% - 16% Na2O (οξείδιο του νατρίου) 5% - 11% CaO (οξείδιο του ασβεστίου) 1% - 3% MgO (οξείδιο του μαγνησίου) 1% - 3% Al2O3 (οξείδιο του αλουμινίου)

Μερικοί τύποι γυαλιού που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι:

Float

Είνα ο συνηθέστερος τύπος γαλιού και το συναντάμε π.χ. Στα παράθυρά μας.Το float γυαλί είναι συνήθως άχρωμο, επιτρέποντας την ελεύθερη μεταδώση του φωτός, είναι αυτό, που το κάνει ιδανικό για τα παράθυρα και πολλές άλλες χρήσεις. Πρόσθετες χημικές ουσίες παράγουν διαφορετικά χρώματα από γυαλί, όπως πράσινο, μπλε ή καφέ. Η διεθνής ονομασια του είναι Float λόγο του τρόπου παραγωγής του.
Σήμερα ανακυκλωμένο γυαλί, γνωστό ως υαλοθραύσματα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή νέου γυαλιού. Η χρήση του έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον, με τη μείωση των λατομείων, συμβάλει στη διατήριση του τοπίου, και επειδή το υαλόθραυσμα λιώνει πιο εύκολα, εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει τις εκπομπές ρίπων.
Παρόμοιο γυαλί χρησιμοποιήται και στην παραγωγή φιαλών και ποτηριών.
Το εργαστήριό μας το χρησιμοπιεί σε αρκετές εφαρμογές. Έχουμε τη δυνατότητα να το χρωματίσουμε με χρώματα σε μορφή σκόνης ή ενσωματόνοντας στην επιφάνειά του γυαλιά έχγρωμα στη μάζα τους. Επίσης με κατάλληλες θερμοκρασίες και καλούπια διαμορφώνεται σε μορφή και από επίπεδο αποκτά τρισδιάστατη υπόσταση και γίνεται φωτιστικό, διακόσμηση σε καθρέπτη, κλπ.

Έγχρωμα γυαλιά.

Γυαλιά με χημική σύνθεση εντός των ορίων του τύπου soda-lime αλλά με πρόσθετα που χρωματίζουν τη μάζα του γυαλιού. Παράγονται από πολλές εταιρείες και χωρίζονται σε αυτά με συγκεκριμένο COE (ή συμβατά) και τα απλά έγχρωμα.
Το εργαστήριό μας χρησιμοποιεί, γυαλιά με COE 83 ±2, που είναι συμβατά με το Float.
Coefficient of Expansion ( τί είναι;)
Είναι ο συντελεστή διαστολής, που περιγράφει, το πόσο θα επεκταθεί-διασταλεί το υλικό για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας του. Στον κόσμο του γυαλιού σημαίνει ότι 2 διαφορετικά κρύσταλλα μπορούν να ενσωματοθούν με τη βοήθεια υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς να σπάσουν κατά τη διαδικασία ψύξης τους ή μετά από ακαθόριστο χρονικό διάστημα. Απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει αυτό είναι, τα COE των δύο γυαλιών να έχουν διαφορά περίπου ±2 βαθμούς.

Borosilicate Glass

Ο ελληνικός όρος είναι Πυρέξ, ενώ η ακριβής μετάφραση είναι Βοριοπυριτικό γυαλί. Οι περισσότεροι από εμάς είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό το είδος του γυαλιού, με τη μορφή των πιατικών και άλλων πυρίμαχων σκευών, περισσότερο γνωστά με την εμπορική ονομασία πυρέξ.
Βοριοπυριτικό γυαλί (ή νάτριο-βοροπυριτικό γυαλί) είναι κατασκευασμένο κυρίως από διοξείδιο του πυριτίου (70-80%) και βορικό οξείδιο (7 - 13%) με μικρότερες ποσότητες από αλκάλια (οξείδια του νατρίου και του καλίου) και οξείδιο του αργιλίου. Πρόσθετες χημικές ουσίες παράγουν διαφορετικά χρώματα γυαλιού σε ευρεία γκάμα, τα οποία χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα τους
Αυτός ο τύπος γυαλιού έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκάλια και, κατά συνέπεια, έχει και άριστη χημική αντοχή και αντίσταση σε θερμικό σοκ - που σημαίνει ότι δεν σπάει όταν αλλάζει η θερμοκρασία γρήγορα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων, το γυαλί απο βοριοπυρίτιο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την χημική βιομηχανία, το φαρμακευτικό τομέα, για εργαστηριακές συσκευές, για φύσιγγες και άλλα φαρμακευτικά δοχεία, διάφορες εφαρμογές φωτισμού υψηλής έντασης, ίνες γυαλιού για τη κλωστοϋφαντουργιά και την ενίσχυση κατασκευών από ρητίνες και πολυεστέρα- καθώς και για τα σκεύη που αντέχουν στον κοινό οικιακό φούρνο και τους φούρνους μικροκυμάτων.
Το εργαστήριό μας χρησιμοποιεί Boro (συντομογραφία του borosilicate) με COE 33 ±2 το οποίο χαρακτηρίζεται για την καθαρότητα του χρώματος και την αντοχή του. Κύριώς σε εφαρμογές με φλόγιστρο (lampworking) για την κατασκευή διακοσμητικών για τα χρηστούγεννα, μικρών γλυπτών και χαντρών για κόσμημα.

Lead Glass

Ο ελληνικός όρος θα μπορούσε να είναι το γνωστό σε όλους κρύσταλλο. Η ακριβής μετάφραση είναι μολυβδούχο κρύσταλλο. Χρησιμοποιείται για μια μεγάλη ποικιλία από διακοσμητικά αντικείμενα. Η χημική του σύσταση διαφέρει ως προς τη περιεκτικότητα σε οξειδίο του μολύβδου το οποίο αντικαθιστά το οξειδίο του ασβεστίου και στο οξείδιο του καλίου το οποίο μπορει να αντικαθιστά τα περισσότερα από τα οξείδια του νατρίου, κλπ οξειδίων.

Το μολυβδούχο κρύσταλλο περιέχει τουλάχιστον 30% οξείδιο του μολύβδου (PbO), αλλά τύπος γυαλιού που περιέχει τουλάχιστον 24% PbO μπορεί να περιγραφεί ως κρύσταλλο. Γυαλιά που περιέχουν λιγότερο από 24% PbO, είναι γνωστά απλά ως τζάμια ή απλό γυαλί. Ο μόλυβδος εμπεριέχεται μέσα στην χημική δομή του γυαλιού και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου καθώς δεν μπορει να αποσπαστεί και να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί του.

Το κρύσταλλο έχει υψηλό δείκτη διάθλασης, χαρίζοντάς του την λάμψη που ξέρουμε και μια σχετικά μαλακή επιφάνεια, έτσι ώστε να είναι εύκολη η διαμόργωσή της με κοπή ή χάραξη η οποία αναδεικνύει τη λάμψη των κρυστάλλων που τα καθιστά δημοφιλή για, μποτίλιες, βάζα, σκεύη πολυταιλείας και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Γυαλί με ακόμη υψηλότερες περιεκτικότητες οξειδίου του μολύβδου (π.χ. 65%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θωράκιση έναντι ακτινοβολίας, λόγω της ικανότητας του μολύβδου να απορροφά τις ακτίνες γάμμα και άλλες μορφές επιβλαβούς ακτινοβολίας.

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Δωρεάν αποστολή για >150 €

Περί Υάλου

Ειδη  γυαλιού

Ειδη γυαλιού

Είδη Γυαλιού Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γυαλιού με διαφορετικές χημικές και φυσικές ιδιότητες και με…

Ιστορία του Γυαλιού

Ιστορία του Γυαλιού. Η εμφάνιση και εξέλιξη του…

Οι τεχνικές μας

Οι τεχνικές του Γυαλιού Περιγραφές για τους τρόπους…

Ειδικές Συνεργασίες

Συνεργάτες

Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες Η συνεργασία για εμάς είναι  Θ έ σ η και όχι ανάγκη. Συχνά…

Links

Μουσεία και γκαλερί για την τέχνη του γυαλιού…

Μόνιμες Συνεργασίες

Καταστήματα

Καταστήματα

Καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτουν προϊόντα μας χαρακτηρίζονται από την ποιότητα…

Αρχιτεκτονικά γραφεία

Σχεδιασμός Η συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία αφορά τη…

Χονδρική Πώληση

Συνεργασία με πελάτες χονδρικής. Οι μόνιμες συνεργασίες που…